Cecilias Sejtans Åkerbeuf är lätt att variera, tänk dig Åkerbeuf som en lite mörkare vegobit med neutral umamirik smak. Du har själv möjlighet att smaksätta i den riktning du vill, medelhav, asiatiskt, latinamerikanskt eller kanske med smak av mellanöstern. Den här enkla wokrätten tar inte mer än ett par minuter att göra.
Samtliga recept är för enkelhetens skull veganska. Men byt gärna till traditionella mejerivaror om du gillar det bättre.
4 portioner
285–570 g Åkerbeuf
2 msk rapsolja eller annan smakneutral olja
2 gula lökar, i tunna båtar
200 g sockerärtor
1 röd paprika, grovt skuren
1 morot i tunna bitar
1–2 dl woksås/marinad, finns att köpa färdig i butik
½ dl vatten
salt och peppar
Kinesisk, chiliolja valfritt
sesamfrö
3 dl jasminris, koka enligt instruktion på paketet
Gör så här:
1. Fräs Åkerbeuf i en matsked olja, lägg dem på en tallrik när de fått lite färg.
2. Häll resten av oljan i pannan och fräs grönsakerna på hög värme i ca 2 minuter, lägg i vegoköttet och låt det bli varmt igen.
3. Häll på woksås och vatten. Koka upp. Lägg upp på tallrik och strö över sesamfrö. Servera med kinesisk chiliolja och jasminris.