Varför just seitan?
Under en researchresa till New York 2012, inför min bok Veggivore – med kärlek till grönt, gjorde jag en fantastiskt upptäckt. Nämligen SEITAN! Jag blev fullständigt ”blown away”. Smaken, texturen, möjligheterna – ja, nästan besatt av att lära mig allt om denna nygamla asiatiska teknik. Det var som att göra guld av sand, en produkt som intill förväxling hade likhet med kött i både textur och smak. Att grundråvaran var helt vanligt vetemjöl triggade mig ännu mer. Det här kunde jag bara inte låta rinna mellan mina fingrar. När boken lanserades introducerade jag seitan i Sverige – och intresset var stort! Media, TV och radio tyckte det var spännande och jag blev inbjuden att prata om seitan och laga seitan, i både radio, Meny i P1 med Tomas Tengby och i Nyhetsmorgon.
TA GÄRNA EN TITT I MINA VEGGIVOREBÖCKER NEDAN
VEGGIVORE MED KÄRLEK TILL GRÖNT
VÅGA VARA VEGGIVORE
Produktutveckling
I början tittade jag på fullständigt obegripliga kinesiska YouTube-filmer, ja, jag vet, nördigt som bara den. Jag blandade mjöl och vatten och härmade det som gjordes i filmerna. Det gick inte alltid så bra. I början tillagade jag mitt seitan på det traditionella viset. Det vill säga ”tvättade” en deg på mjöl och vatten, för att på så vis separera protein och stärkelse i mjölet. Jag jobbade på samma sätt som de buddistiska munkarna gjorde för över 1000 år sedan. Det kan man verkligen kalla hantverksmässigt förfarande.
Det blev en traditionell produkt, men jag var helt övertygad om att den skulle gå att utveckla och att det var möjligt att kombinera tusenårig asiatisk kok-konst med svensk matkultur.
Jag lärde mig efterhand att kontrollera tekniken och kreativiteten började flöda. Sedan dess har jag hantverksmässigt experimenterat med vete och vetegluten som basråvara. Efterhand la jag till nya tekniker och råvaror som havre, rotfrukter, baljväxter, svamp och raps.
Det gick helt enkelt inte att släppa idén om att skapa en helsvensk, fantastiskt god och nyttig växtbaserad köttersättning. Mina produkter är som ett ljuvt äktenskap mellan asiatisk tradition, svenska råvaror och en massa jävlar anamma.
De första årens experiment gjorde jag i mitt privata kök. Covid19 gjorde att möjligheten öppnades till att åter få tillgång mitt stora cateringkök som varit utarrenderat under många år och som ligger i anslutning till gården jag bor på.
Produktutvecklingen nådde då snabbt en helt annan nivå och jag började testa nästa steg i processen. Nämligen att skapa produkter för marknaden.
Mitt catering/restaurangkök i Höllviken är nu ombyggt till en liten vegofabrik och kontinuerlig produktutveckling sker fortlöpande.