Umamirik Åkerbeuf med karamelliserad gul lök och smält ost. Allt i en perfekt krämig och krispig blandning.
Det är meningen att alla ska kunna njuta av mina goda recept. Det här receptet är veganskt, men du som äter mejerivaror, ägg och animaliska produkter kan byta valfri produkt mot traditionella råvaror.
4 portioner
4 små baguetter eller annat bröd (brödet bör vara mjukt och fluffigt inuti och inte allt för hårt på ytan)
Ingredienser:
300–400g Åkerbeuf
2 msk olivolja
1 stor grön paprika
1 msk vegansk Worshestershiresås, valfritt
lite extra svartpeppar
Karamelliserad gul lök:
3 msk olivolja
ca 5 dl liter skivad gul lök
3 krossade vitlöksklyftor
1 ½ msk strösocker
1 msk vinäger
1 msk soja
¼ tsk timjan
½ tsk svartpeppar
8 stora skivor veganost, eller riven ost, som smälter bra (gärna cheddar, mozzarella eller provolone-typ.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela och dra Åkerbeufen med fingrarna för bäst textur. Dra loss mindre bitar ca 3–4 cm långa och ganska smala. Hetta upp olja i en panna. Stek upp vegoköttet i olivolja i ett par minuter på medelstark värme så de får lite yta.
2. Låt paprikan steka med en kort stund, ca 1 minut, i slutet. Tillsätt eventuellt Worshestershiresås och lite peppar. Ställ åt sidan.
3. Häll 3 msk olivolja i pannan och tillsätt löken, stek på svag värme tills löken är karamelliserad. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt dem koka in.
4. Blanda samman vegokött, paprika och den karamelliserade löken.
5. Skär brödet på längden och öppna upp det. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt om du vill slippa kladd. Fördela ingredienserna på brödet och lägg på osten.
6. Stoppa in bröden i ugnen och låt osten smälta, ca 5–10 minuter. Vik samman brödet och vira in det i en servett.