Det är meningen att alla ska kunna njuta av mina goda recept. Det här receptet är veganskt, men du som äter mejerivaror, ägg och animaliska produkter kan bara byta ut mot traditionella råvaror.
4 portioner
4 hamburgerbröd
285–570g Pulled BBQ
1 dl BBQ-sås + mer vid servering
Traditionell coleslaw:
½ vitkålshuvud
1 morot
Dressing:
1 dl äppelcidervinäger
½ dl socker
1 msk flingsalt
1 msk rapsolja
1 stänger stjälkselleri, tunt skivade på snedden
½ röd lök, tunt skivad
1 dl vegansk majonnäs
salt och peppar
Cecilias BBQ sås:
2 dl tomatpuré
2 dl ljus sirap
1 dl kinesisk soja
1 msk torkad rosmarin
5 vitlöksklyftor, krossade
10 cm färsk ingefära, riven
1 dl rapsolja
salt och cayennepeppar
Sallad
Koriander eller mynta
vegomajonnäs
Gör så här:
1. Skala morötterna och strimla dem och kålen. Blanda ihop vinäger, socker, salt och olja. Häll vinägretten över grönsakerna. Låt stå och dra över natten eller i ett par timmar.
2. (Du kan naturligtvis även göra en snabbvariant. Blanda då samman 1 msk strösocker med 2 msk äpplecidervinäger, salt och peppar med vegomajonnäs.)
3. Häll bort vätskan. Blanda ner selleri, lök, vegomajonnäs till lämplig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
4. Blanda samman såsen och förvara i en burk med lock. Det behövs ingen tillagning men rör eller vispa runt väl.
5. Dra och bryt loss långa bitar av Pulled BBQ med fingrarna. Stek i lite olja tills vegoköttet är genomvarmt och har fått lite yta. Det behövs bara ett par minuter. Skeda ner ca 1 dl BBQ-sås i pannan och blanda med vegoköttet. Såsen är söt, så se upp så du inte bränner det.
6. Bygg en hamburgare med lite majonnäs på underdelen av brödet, lägg på sallad, Pulled BBQ och coleslaw. Avsluta med rikligt av koriander eller mynta. Servera extra BBQ-sås vid sidan av.